馬玉湖
一、完形填空
閱讀下面短文,掌握其大意,然后從1~10各題所給的A、B、C和D項中。
London 2012 Open Weekend is about enabling access to excellence in the arts, culture and sport and celebrating three years to go until the London 2012 Olympic Games. The number of___1___exceeds last years total of 655 events. Events contains all forms of arts, culture and sport, including opportunities to train with experts, see ___2___hidden treasures and go behind the scenes of arts and sporting venues.
Open Weekend___3___ everyone to share in the excitement of the Games, be inspired, get involved, unleash creativity(激發創造力)and try something___ 4 ___. The events provide a curtain raiser to the annual countdown celebrations to the Games. Open Weekend is part of the Cultural Olympiad and ___5 ___ by the Premier Partner of the Cultural Olympiad.
Fifty-seven events taking place as part of Open Weekend are___ 6___ with the London 2012 Inspire Mark. The London 2012 Inspire programme recognises ___7___ participation projects and events inspired by London 2012 and contributing to its wider legacy. The Inspire programme and Open Weekend are ___8___of how London 2012 is enabling people and communities right across the UK to ___9 ___from the Games, encouraging participation and recognising the contribution people, places and projects are making to the___10___ of the 2012 Olympic and Paralympic Games.
1. A. achievements B. incidents
C. activities D. events
2. A. previously B. newly
C. finely D. beautifully
3. A. requires B. forbids
C. enables D. allows
4. A. smart B. new
C. royal D. original
5. A. supported B. held
C. opposed D. inspired
6. A. arranged B. thrilled
C. organized D. recognised
7. A. complete B. individual
C. mass D. personal
8. A. examples B. businesses
C. attractions D. links
9. A. result B. come
C. benefit D. get
10. A. control B. success
C. failure D. defeat
二、語法填空
閱讀下面短文,按照句子結構的語法性和上下文連貫的要求,在空格處填人一個適當的詞或使用括號中詞語的正確形式填空。
Britain is and has always been a mixed race society. Early in our history we were invaded (侵入) ___11___Romans, Saxons , Vikings and Normans armies, and later Africans___ 12___ (bring) to Britain by force in the seventeenth and eighteenth centuries as slaves or servants.
___13___ the years, thousands of people have arrived in Britain as refugees (難民) from France, Ireland, Russia, and other countries, escaping from persecution (迫害) or famine in___14 ___ own countries.
There are British people___15___ parents first came to Britain in the 1950s and 1960s from the Caribbean, India, Pakistan, Hong Kong and ___16___ places. Their homes are mainly in the big English cities like London, Birmingham and Manchester.
About 8% of the population of Britain today are people from other ___17___ (culture) and ethnicities. That is 4.6 million people. According to___18___ BBC report in September 2005, immigration made up more than half of Britains population___19___ (grow) from 1991 to 2001. The Guardian newspaper reported in 2007 that the ___20___ (late) government estimate for long-term net immigration to the UK is 145 000 a year.
三、閱讀理解
閱讀下列短文,從每題所給的A、B、C和D項中,選出最佳選項。
The British usually expect one or two snowfalls each year but the amount of snow rarely affects everyday life. However, this week Britain has had the worst snow it has seen in around 18 years. Some places had more than 30cm in a day.
The bad weather caused severe disruption(嚴重干擾). More than 3000 schools had to close as teachers and pupils were unable to get to school. School children werent too unhappy about it though as they headed out to play in the snow, building snowmen, having snowball fights, sledging and some even snowboarding and skiing.
In London, bus services were withdrawn for a day and tubes and trains were cancelled. Major motorways in the country had to close. Many people were unable to get to work and it is thought the cost of this lost labour is around £1 billion (10 billion yuan) to businesses and the economy.
Anyone who wanted to leave the country had problems too. Runways were closed at all the UKs major airports because of the amount of snow. Hundreds of flights were cancelled leaving some passengers stranded at airports.
So why is the UK so ill-prepared for snow? The mayor of London, Boris Johnson, explained that there arent enough snow-ploughs (鏟雪機)and gritters (撒沙機)and it doesnt make sense (不劃算)to buy such equipment when it snows so infrequently.
The south-east of England was the hardest hit at the beginning of the week but the snow is now moving northwards where the chaos continues.
More ice and snow is forecast throughout the week and the advice from travel and weather organisations is to stay indoors unless you really need to venture out!
1. Which of the following facts is False according to the passage?
A. More than 3000 schools had to close for the heavy snow.
B. Major motorways in the country had to close for the bad weather.
C. Runways were closed at all the UKs major airports for the amount of snow.
D. The government organized to clear the snow away with snow-ploughs and gritters.
2. What does the underlined phrase venture out probably mean in last paragraph?
A. go out B. search out
C. take no risks D. stay indoors
3. What can we learn from the text?
A. School children seemed happy to head out to play in the snow though schools had to close.
B. The cost of the lost labour reached around 10 billion yuan to businesses and the economy.
C. Hundreds of flights couldnt land because the runways were closed at major British airports.
D. Tubes and trains in London were cancelled, but drivers were still driving in main motorways.
4. What can we infer from the passage?
A. The heavy snow is what the British have been expecting for 18 years.
B. The heavy snow has been a very rare heavy one in the UK for 18 years
C. The heavy snow doesnt please school children at all.
D. The government isnt ill-prepared for snow.
5. Which of the following would be best title for the passage?
A. Harsh Winters Visit Britain.
B. Heavy Snow Hits the UK.
C. Bad Weather Causes Chaos Just in London.
D. Heavy Snow Causes Disruption Only in Motorways.
四、基礎寫作
以下表格內容反映了英國的一些基本情況:

[寫作內容]
假如你是李華,請你根據上面表格所提供的信息,給校報寫一篇英語稿,內容包括:
1. 英國的首都和地理位置;
2. 英國的人口、面積和氣候;
3. 英國的國情狀況。
[寫作要求]
只能使用5個句子表達全部內容。
[評分標準]
句子結構準確,信息內容完整,篇章結構連貫。
答案與解析
一、完形填空
本文主要介紹舉辦“倫敦2012奧運開放周末(London 2012 Open Weekend)”來迎接3年后奧運所舉辦的活動項目、方式和目標。
1. D。從“last years total of 655 events”中的events所表達的涵義中得到答案。
2. A。從hidden 修飾的treasures的邏輯推理中獲取previously(以前)答案。
3. C。從首句London 2012 Open Weekend is about enabling access to excellence in the arts ...中得知,表示肯定。enable sb. to do sth.“使得某人做某事”。
4. B。句意:倫敦2012奧運開放周末讓人人分享奧運的激動,啟迪、參與、發揮創造力和嘗試新事物。
5. A。從Open Weekend is part of the Cultural Olympiad推斷,奧運開放周末得到the Premier Partner of the Cultural Olympiad的支持supported,符合生活常識。
6. D。句意:作為倫敦2012奧運開放周末的57個舉辦項目得到2012倫敦奧運激勵方案的承認。
7. C。從Fifty-seven events和Open Weekend所反映的信息看是群眾性mass參與的項目和活動。
8. A。examples榜樣,businesses商業,attractions吸引力,links鏈接。
9. C。benefit from得益于。
10. B。句意:激勵方案和開放周末成為如何使全英人民和社區直接受益于奧運會的典范,它們鼓勵參與,承認人民和地方及其工程為2012年倫敦奧運會和殘奧會成功舉辦所做的貢獻。
二、語法填空
本文報道了英國一直作為混合種族社會的歷史淵源和人口結構。
11. by。在被動語態中引導動作的執行者,用by。
12. were brought。主語Africans與bring是被動關系,用被動語態。
13. Over。句中over the years表示“多年以來”,介詞over表示“在……期間”。
14. their。指“數以千計難民的”,用形容詞性物主代詞作定語。
15. whose。引導定語從句并在從句中作定語。
16. other。指“其它的”地方。
17. cultures。考查名詞的復數。
18. a。指“一份”報告或“一篇”報道。
19. growth。作made up的賓語,用名詞。
20. latest。在冠詞the與名詞之間應當用形容詞作定語,latest表示“最新的,最近的”。
三、閱讀理解
本文講述大雪襲英國,給全國上下人們生活、路運和航運等交通造成的混亂。
1. D。正誤判斷題。由倒數第三段中的The mayor of London, …here arent enough snow-ploughs and gritters and it doesnt make sense to buy such equipment …可知,政府并沒有組織清雪。
2. A。詞義猜測題。由最后一句“the advice from travel and weather organisations is to stay indoors”的建議stay indoors “呆在家里, 不外出”,和從unless所表達“除非”的條件可知A項正確。
3. A。細節理解題。由第二段“School children werent too unhappy about it though as they headed out to play in the snow, … skiing”可知,學童對雪沒有太多不滿意的,似乎他們直接沖出去在雪地里玩……所以A項正確。
4. B。推理判斷題。由文章第一段的“this week Britain has had the worst snow it has seen in around 18 years”可推知B項正確。
5. B。主旨大意題。本文主要講大雪襲擊了整個英國。
四、基礎寫作(One possible version)
The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, commonly known as the United Kingdom, the UK, or Britain, consists of England, Wales, Scotland and Northern Ireland, with a total area of 244,820 sq km. The United Kingdom, whose capital is in London, lies in the North Atlantic Ocean off the northwest of mainland Europe, with a total population of 161,110,000. Britain enjoys warm winters and cool summer with a lot of rainfall throughout the year.
The UK has a long history with many famous places of interest, such as Big Ben, the Tower of London and Greenwich. Besides, Britain is among highly industrialized countries in the world and has made a great contribution to human industrialization.
責任編校 蔣小青