閱讀下列短文,從每題所給的A、B、C和D項中,選出最佳選項。
(1)
[1] There are some people who are terrible at saying no. Thus, they take on too many projects at once, and spend too much time doing things they’d rather not be. When they get stuff done, it’s not always the best they can do, or the best way they can spend their time. Thus, to be a quitter is comparatively a wise choice sometimes.
[2] Being a quitter isn’t being someone who gives up, who doesn’t see important things through to the end. On the opposite, the quitter I want to be is someone who gets out when there’s no value to be added, or when that value comes at the expense of something more important.
[3] A friend once said that “I knew I was an adult when I could stop reading a book, even after getting 500 pages into it.” Odd though it sounds, we all tend to do this. We get involved in something, realize we don’t want to be a part of it, but keep trucking through. We say,“well, I’ve already invested so much time in this; I might as well stick it out.”
[4] So be brave to quit regardless of project status or time invested. If you’re reading a book, and don’t like it, stop reading. Cut your losses, realize that the smartest thing to do is to stop before your losses grow even more, and quit. If you’re working on a project at work that isn’t going anywhere, but you’ve already invested tons of time on it, quit. Take the time gained by quitting the pointless project, and put it toward something of value. Instead of reading an entire book you hate, read 1/2 a bad one and 1/2 a good one. Isn’t that a better use of your time?
[5] By quitting these things, you’ll free up time to do things that actually do create value, for yourself and for others. You’ll have time to read all the great books out there, or at least a couple more. You’ll be able to begin to put your time and effort into the things you’d actually like to do.
[6]Saying no is hard, and admitting a mistaken yes is even harder. But if you do both, you’ll start to make sure that you’re spending our time creating value, rather than aggravating our losses.
1. We can infer from paragraph 3 that________.
A. an adult will stop reading after having finished 500pages.
B. though unwilling, people tend to finish things they’ve started.
C. to quit is to have a new beginning for most people.
D. It’s common for one to quit even near the end.
2. The underlined expression“regardless of ”(Para. 4)can be replaced by________.
A. in spite ofB. except for
C. even ifD. apart from
3. According to the author, by quitting one will________.
A. lose time invested in doing things half-done.
B. be viewed as a real adult.
C. have to be at the expense of things more important.
D. make better use of one’s time.
4. What does the underlined word“it”in Para. 4 refer to?
A. projectB. timeC. valueD. book
5. Which of the following can be the suitable title of the passage?
A. Quit if you dislikeB. Dare say “No”
C. Stick out or quit? D. Learn to be a quitter
(2)
[1] There are some people who are completely happy with themselves, their lives, and their prospects for the future. While they can be considered to be more fortunate than most, most who do not fall into that category. Instead, they are simply lacking something, or making mistakes, which are standing in the way of their lives being as fulfilling as they would prefer. Some even go as far as not to realize the great potential they possess.
[2]What is the main difference between those lucky individuals whose lives seem to be wonderfully on-track and those who, often despite every step of trying on their part, appear to have all of the odds stacked against them? While in some cases it is a matter of some people having better luck than others, those whose lives are content in the moment and proceeding in the direction of their choice, do not live in the past.
[3] Whether you are thinking about your personality or your life in general, success means focusing on the here-and-now. While it’s important to acknowledge the choices and experiences resulting in you being where you are today, it’s equally important to not allow yourself to become so caught up in thoughts of the past that the present day passes you by.
[4] Self-motivation is the key to ensuring that you do not continue repeating the same mistakes. You may have had one or more errors in judgment which led you to take the wrong path, or to make mistakes that were not in your best interest. You can acknowledge this without rehashing them over and over again in your mind, and simply be determined to make different, better decisions today.
[5]Then is over; this is now. The less time and effort you put into looking at the past, the more you will have for living and experiencing this day. You will also find that letting go of the past will give you a deeper sense of strength. Instead of allowing past mistakes and worries to drain your energies, you’ll have a renewed energy to live your life to the fullest and enjoy it more.
[6]Being content with yourself and optimistic about your future is not difficult. Whatever is in the past is over; learn from it and move on. When you are self-motivated enough to do this, you’ll see that moving ahead is the best definition of living life.
1. Self-motivated person is one who________.
A. has never taken the wrong path.
B. won’t keep on repeating the same mistakes.
C. can make decisions correctly.
D. may make mistakes in your best interest.
2. The underlined word“fulfilling”(para.1) is closest in meaning to________.
A. challengingB. lasting
C. satisfyingD. outstanding
3. Which of the following sayings best goes with paragraph 5?
A. Time and tide wait for no man
B. One today is worth two tomorrows
C. It′s no use crying over spilt milk
D. Experience is the best teacher.
4. The purpose of the text is to________.
A. warn people not to look back to past experiences.
B. criticize people who’re not content with their present life.
C. appeal to people to cherish the present and be optimistic.
D. remind people to make use of past experiences.
5. What’s most likely to be discussed in the paragraph that follows?
A. What we can do to learn from the past.
B. Take action to forget the past and cherish the present.
C. ways provided to help become self-motivated.
D. ways to keep content and optimistic about life.
答案點撥
(1)本文作者通過現象引入(很多人害怕說不,因為投入多不舍放棄)——提出論點(放棄是個明智的選擇)——辯證論述(為什么人們不舍放棄和放棄的眾多好處)——得出結論(我們應該勇于放棄,把時間投入到更有價值的事情中去)。
1. B。推理判斷題。通過第[3]段的odd (古怪的),keep trucking through和as well stick it out 可知。
2. A。詞義猜測題。通過文中的quit 與project status or time invested 可知要“不顧,不管”一切地放棄。
3. D。細節理解題。通過第[4]最后一句Isn’t that a better use of your time? 反問句表肯定。
4. B。推理判斷題。通過quit 與put 兩個相反的詞可知,放棄之前,投入之后而轉移的是“時間”。把放棄節省的時間放入做更有價值的事情中。
5. D。主旨大意題。通過文章第[1]段與第[6]段開頭點題與結尾扣題可知。要脫離慣常思維勇于放棄。
(2)本文作者從現實出發,總結人們幸福生活的源泉:活在當前而不是過去。從而提出了作者的論點要幸福就要珍惜現在,不受過去的羈絆。
1. B。細節理解題。從文中第[4]段 “do not continue repeating the same mistakes”可知。
2. C。詞義猜測題。文中第[1]段第四行可得出 “prefer their lives as fulfilling as” 可知。
3. C。推理判斷題。從文中“then is over; this is now”“let go of the past”“past mistakes and worries”可知要忘記過去才能更好地珍惜現在。
4. C。主旨大意題。通過文中主題 第二段“do not live in the past”與最后一段 “move ahead” 可知。
5. B。推理判斷題。最后一段 承上啟下總結了要自我激勵,由“the past is over...and move on”“moving ahead”等詞句可知。
責任編校蔣小青