999精品在线视频,手机成人午夜在线视频,久久不卡国产精品无码,中日无码在线观看,成人av手机在线观看,日韩精品亚洲一区中文字幕,亚洲av无码人妻,四虎国产在线观看 ?

留意連詞理清邏輯,準(zhǔn)確解答閱讀題

2017-04-18 15:23:52陳雪芬
廣東教育·高中 2016年12期
關(guān)鍵詞:關(guān)鍵新課標(biāo)信息

陳雪芬

連詞表達(dá)了句際之間或連接成份之間的邏輯關(guān)系,命題人往往會(huì)利用他們之間的邏輯關(guān)系來命題,因此,我們?cè)谧鲩喿x理解時(shí),一定要留意文章中的連詞,如and,but,however,while,because,so,as,no matter how...,so...that...等,特別是and, but和because,這對(duì)快速找到關(guān)鍵句和正確選出答案非常有用。

一、連詞and

[例1](2011全國(guó)新課標(biāo)卷閱讀理解A篇)

As a 5-year-old boy, I couldnt take my eyes off the coin changer fixed to his belt. He noticed this one day during a delivery and gave me a quarter out of his coin changer.

56. Mr Basille gave the boy a quarter out of his coin changer_______.

A. to show his magical power

B. to pay for the delivery

C. to satisfy his curiosity

D. to please his mother

解析:關(guān)鍵句“He noticed this one day during a delivery and gave me a quarter out of his coin changer(他在送牛奶時(shí)注意到這一點(diǎn),于是就從他的零錢袋里拿出25分硬幣給我)”中,this(這一點(diǎn))指的是“I couldnt take my eyes off the coin changer fixed to his belt(我目不轉(zhuǎn)睛地看著系在他皮帶上的零錢袋)”,作者目不轉(zhuǎn)睛的原因,就是對(duì)零錢袋好奇;題目問“他從零錢袋里拿出25分硬幣給那個(gè)男孩的目的是什么?”就是滿足這個(gè)孩子的好奇心,故選C。

[例2](2012全國(guó)新課標(biāo)卷閱讀理解B篇)

Honey from the African forest is not only a kind of natural sugar, it is also delicious. Most people, and many animals, like eating it. However, the only way for them to get that honey is to find a wild bees nest and take the honey from it. Often, these nests are high up in trees, and it is difficult to find them. In parts of Africa, though, people and animals looking for honey have a strange and unexpected helper—a little bird called a honey guide.

60. Why is it difficult to find a wild bees nest?

A. Its small in size. B. Its hidden in trees.

C. Its covered with wax. D. Its hard to recognize.

解析:文中“Often, these nests are high up in trees, and it is difficult to find them(這些蜂窩常常在高高的樹上,因此人們很難發(fā)現(xiàn)它們)”;題目問“為什么很難發(fā)現(xiàn)野蜂窩?”是因?yàn)榉涓C藏在樹上,故選B。本題中的and也表示結(jié)果。

二、連詞but

[例3](2016年全國(guó)Ⅰ卷閱讀理解B篇)

Moving is not for everyone. Almost every grandparent wants to be with his or her grandchildren and is willing to make sacrifices, but sometimes it is wiser to say no and visit frequently instead①. Having your grandchildren far away is hard, especially knowing your adult child is struggling, but giving up the life you know may be harder.②

28. What does the author suggest the grandparents do in the last paragraph?

A. Make decisions in the best interests of their own.

B. Ask their children to pay more visits to them.

C. Sacrifice for their struggling children.

D. Get to know themselves better.

解析:根據(jù)此段①、②的信息推斷出作者的立場(chǎng)。由兩處but后的內(nèi)容都能看出,關(guān)于是否要搬去同孩子住,作者建議人們要根據(jù)自身利益來作決定。故選A。

[例4](2015年全國(guó)Ⅰ卷閱讀理解B篇)

When we touched down to blue skies and warm air, I sent up a small prayer of gratefulness. Swimming pools, wine tasting, and pink sunsets(at normal evening hours, not 4 in the afternoon)filled the weekend, but the best part—particularly to my taste, dulled by months of cold-weather root vegetables—was a 7 a.m. adventure to the Sarasota farmers market that proved to be more than worth the early wake-up call.

25. What made the authors getting up late early worthwhile?

A. Having a swim.

B. Breathing in fresh air.

C. Walking in the morning sun.

D. Visiting a local farmers market.

解析:此題的答案信息在but之后的分句,the best part...was a 7 a.m. adventure to the Sarasota farmers market that proved to be more than worth the early wake-up call,據(jù)此可知選D。

[例5](2014年全國(guó)Ⅰ卷閱讀理解B篇)

In 1897, the state of Michigan passed a law prohibiting the killing of passenger pigeons, but by then, no sizable flocks had been seen in the state for 10 years. The last confirmed wild pigeon in the United States was shot by a boy in Pike County, Ohio, in 1900. For a time, a few birds survived under human care. The last of them, known affectionately as Martha, died at the Cincinnati Zoological Garden on September 1, 1914.

27. What can we infer about the law passed in Michigan?

A. It was ignored by the public.

B. It was declared too late.

C. It was unfair.

D. It was strict.

解析:用題干中的law和Michigan在文中找到關(guān)鍵信息句在本段第一句,然后從but后的信息no sizable flocks had been seen in the state for 10 years (已有10年沒有見過成群結(jié)隊(duì)的鴿子)可知對(duì)禁止捕殺旅鴿的的法律出臺(tái)得太遲了,故本題選B。

三、連詞because

[例6](2016全國(guó)Ⅰ卷閱讀理解A篇)

Sandra Day OConnor(1930-present)

When Sandra Day OConnor finished third in her class at Stanford Law School, in 1952, she could not find work at a law firm because she was a woman. She became an Arizona state senator(參議員) and, in 1981, the first woman to join the U.S. Supreme Court. OConnor gave the deciding vote in many important cases during her 24 years on the top court.

22. What is the reason for OConnors being rejected by the law firm?

A. Her lack of proper training in law.

B. Her little work experience in court.

C. The discrimination against women.

D. The poor financial conditions.

解析:此題的答案信息在第一句中的because she was a woman,由此可知C項(xiàng)“The discrimination against women.”最接近題干所問的原因。

[例7](2016年全國(guó)Ⅰ卷閱讀理解C篇)

I am peter Hodes, a volunteer stem courier. Since March 2012, Ive done 89 trips—of those, 51 have been abroad. I have 42 hours to carry stem cells(干細(xì)胞)in my little box because

Ive got two ice packs and thats how long they last. In all, from the time the stem cells are harvested from a donor(捐獻(xiàn)者)to the time they can be implanted in the patient, weve got 72 hours at most, so I am always conscious of time.

30. Why does Peter have to complete his trip within 42 hours?

A. He cannot stay away from his job too long.

B. The donor can only wait for that long.

C. The operation needs that much time.

D. The ice wont last any longer.

解析:答案信息在because后面的信息Ive got two ice packs and thats how long they last,其中,that指代42 hours,they指代two ice packs,句意為“因?yàn)槲矣袃蓚€(gè)冰袋,而42小時(shí)就是兩個(gè)冰袋能持續(xù)的時(shí)間”,故選D。

[例8](2014年全國(guó)Ⅰ卷閱讀理解C篇)

This upsets me to no end because while all the experts are busy debating about which option is best, the people who want to improve their lives are left confused by all of the conflicting information. The end result is that we feel like we cant focus or that were focused on the wrong things, and so we take less action, make less progress, and stay the same when we could be improving.

30. What is the authors attitude towards the experts mentioned in Paragraph 3?

A. Tolerant. B. Doubtful. C. Respectful. D. Supportive.

解析:由題干中的定位詞experts在文中找到答題關(guān)鍵信息句This upsets me to no end because while all the experts are busy debating about which option is best, the people... are left confused by all of the conflicting information,由此可知作者對(duì)專家的態(tài)度應(yīng)該是懷疑的,故選B。

四、連詞less than

[例9](2015年全國(guó)II卷閱讀理解B篇)

Mind the colors. Research suggests warm colors fuel our appetites. In one study, people who ate meals in a blue room consumed 33 percent less than those in a yellow or red room. Warm colors like yellow make food appear more appetizing, while cold colors make us feel less hungry. So when its time to repaint, go blue.

26. A home environment in blue can help people_________.

A. digest food better

B. reduce food intake

C. burn more calories

D. regain their appetites

解析:用題干中的blue在文中找到答題關(guān)鍵信息句people who ate meals in a blue room consumed 33 percent less than those in a yellow or red room,可知藍(lán)色的家庭環(huán)境可以讓人們吃得更少,即可以讓人們減少對(duì)食物的攝入量,故選B。

五、連詞just as

[例10](2016年全國(guó)Ⅰ卷閱讀理解D篇)

Many Native Americans value silence and feel it is a basic part of communicating among people, just as some traditional Chinese and Thai persons do. Therefore, when a person from one of these cultures is speaking and suddenly stops, what maybe implied(暗示)is that the person wants the listener to consider what has been said before continuing. In these cultures, silence is a call for reflection.

33. Which of the following people might regard silence as a call for careful thought?

A. The Chinese. B. The French.

C. The Mexicans. D. The Russians.

解析:根據(jù)本段中的“Many Native Americans value silence... just as some traditional Chinese and Thai persons do.”和 “In these cultures, silence is a call for reflection.”可知,美國(guó)人、中國(guó)人和泰國(guó)人認(rèn)為在談話時(shí)突然停下來是讓聽話的人思考所講的內(nèi)容。故選A。

六、連詞no matter how /what /...

[例11](2015年全國(guó)Ⅰ卷閱讀理解B篇)

Disappointed by many a broken, vine-ripened(蔓上成熟的)promise, Ive refused to buy winter tomatoes for years. No matter how attractive they look in the store, once I get them home theyre unfailingly dry, hard, and tasteless. But I homed in, with uncertainty, on one particular table at the Browns Grove Farms stand, full of fresh and soft tomatoes the size of my fist. These were the real deal — and at that moment, I realized that the best part of Sarasota in winter was going to be eating things that back home in New York I wouldnt be experiencing again for months.

26. What can we learn about tomatoes sold in New York in winter?

A. They are soft. B. They look nice.

C. They taste great. D. They are juicy.

解析:將題干中winter作為定位詞,很快找到此題的答案信息句“Ive refused to buy winter tomatoes for years”,接下去讀到“No matter how attractive they look in the store...theyre unfailingly dry, hard, and tasteless.”可知,本題的答案為B。

七、連詞so...that...

[例12](2014年全國(guó)Ⅰ卷閱讀理解B篇)

Passenger pigeons(旅鴿)once flew over much of the United States in unbelievable numbers. Written accounts from the 18th and 19th centuries described flocks(群)so large that they darkened the sky for hours.

It was calculated that when its population reached its highest point, there were more than 3 billion passenger pigeons—a number equal to 24 to 40 percent of the total bird population in the United States...

24. In the 18th and early 19th centuries, passenger pigeons _______.

A. were the biggest bird in the world

B. lived mainly in the south of America

C. did great harm to the natural environment

D. were the largest bird population in the US

解析:解答本題的關(guān)系句是本段第二句Written accounts from the 18th and 19th centuries described flocks(群) so large that they darkened the sky for hours,將so large that...與各選項(xiàng)比較可知答案應(yīng)為D。

責(zé)任編輯 蔣小青

猜你喜歡
關(guān)鍵新課標(biāo)信息
歡迎訂閱4-6年級(jí)《新課標(biāo) 分級(jí)閱讀》
趣味(語文)(2021年10期)2021-12-28 09:34:35
高考考好是關(guān)鍵
體現(xiàn)新課標(biāo) 用好新教材
師道·教研(2021年2期)2021-03-28 02:20:53
歡迎訂閱4-6級(jí)《新課標(biāo) 分級(jí)閱讀》
訂閱信息
中華手工(2017年2期)2017-06-06 23:00:31
展會(huì)信息
初探新課標(biāo)下高中英語聽力
散文百家(2014年11期)2014-08-21 07:16:58
獲勝關(guān)鍵
NBA特刊(2014年7期)2014-04-29 00:44:03
生意無大小,關(guān)鍵是怎么做?
健康信息
祝您健康(1987年3期)1987-12-30 09:52:32
主站蜘蛛池模板: 日本a∨在线观看| 丝袜久久剧情精品国产| 亚洲一区色| 在线五月婷婷| 毛片网站观看| 国产精品手机在线播放| 一本视频精品中文字幕| 国产精品亚洲va在线观看| 欧美成在线视频| 国产h视频免费观看| 亚洲自拍另类| 专干老肥熟女视频网站| 原味小视频在线www国产| 亚洲国产成人综合精品2020| 丁香婷婷激情网| 久久99国产视频| 一本大道AV人久久综合| 91蜜芽尤物福利在线观看| 99热这里只有精品国产99| 欧美国产精品拍自| 国产人免费人成免费视频| 全免费a级毛片免费看不卡| 成人亚洲国产| 麻豆国产精品一二三在线观看| 婷婷伊人五月| 97超级碰碰碰碰精品| 亚洲码一区二区三区| 欧美精品亚洲二区| 国产午夜人做人免费视频中文| 国产精品手机视频| 71pao成人国产永久免费视频| 亚欧成人无码AV在线播放| 97在线观看视频免费| 欧美成人免费午夜全| 97超碰精品成人国产| 大乳丰满人妻中文字幕日本| 亚洲无码37.| 中日无码在线观看| 伊人久综合| 四虎影视8848永久精品| 亚洲综合九九| 亚洲婷婷丁香| 日韩乱码免费一区二区三区| 亚洲a级毛片| 国产精品欧美在线观看| 老司国产精品视频| 亚洲国产午夜精华无码福利| 秋霞国产在线| 国产精品蜜臀| 国产色爱av资源综合区| 欧美精品伊人久久| 国产成人精品在线1区| 精品亚洲欧美中文字幕在线看| 六月婷婷激情综合| 9久久伊人精品综合| 伊人色在线视频| 99精品免费欧美成人小视频| 精品自窥自偷在线看| 亚洲精品无码在线播放网站| 欧美区一区| 日本高清免费一本在线观看| 欧美第一页在线| 99热这里只有精品2| 日韩午夜福利在线观看| 国产亚洲欧美在线专区| 欧美日韩国产高清一区二区三区| 欧美a在线看| 久久久久亚洲精品成人网| 三上悠亚精品二区在线观看| 国产第四页| 国产精选小视频在线观看| 国产午夜一级毛片| 亚洲视频一区在线| 中文字幕一区二区人妻电影| 久久网欧美| 国产va在线观看免费| 超碰91免费人妻| 亚洲成人黄色在线| 色九九视频| 国产不卡一级毛片视频| 五月六月伊人狠狠丁香网| 久久semm亚洲国产|