

英語閱讀理解中的句子還原題主要考查學生對文章的主要內容、整體結構和上下文邏輯意義的理解能力。要求學生將合適的句子填入原文,進而使文章結構完整、內容通順、邏輯正確。
在做此類型題時,首先,要通讀全文,理解文章大意和了解文章結構。閱讀過程中要注意文章的開頭與結尾,注意捕捉或歸納文章的主旨大意。其次,讀選項,圈畫關鍵詞,尋找解題線索。重點注意空格前后句子中出現的關鍵詞同選項中的關鍵詞是否匹配,注意空格的位置,以及空格處與前后句的邏輯關系,再從備選項中尋找相關聯的線索,如語義邏輯線索、關鍵詞復現線索、代詞線索等。最后,代入選項,通讀全文,檢查上下文語義是否合乎邏輯,選項是否合理正確。具體解題策略如下:
1. 借助邏輯線索解題
注重語篇的語文邏輯關系,圈化標記詞,借此抓住文章結構。
(1)轉折讓步關系: but, although, though, however, yet等。
(2)并列遞進關系: and, or, also, besides等。
(3)因果關系:therefore, as a result等。
(4)表示順序: first, second, then, next, finally等。
2. 借助代詞線索解題
代詞用來指代前面出現的名詞概念,巧妙利用這樣的指代關系并根據單復數差異可以準確而快速解題。同時借助代詞指代作用,能夠理清文章線索。
3. 借助關鍵詞復現線索
關鍵詞復現是指文章解題不同位置對同一個概念進行重復描述,包括原詞、同義詞、近義詞、反義詞、派生詞復現等。空格前后的關鍵詞是解題關鍵,因為一般情況下,空格前后都是對同一話題的重復。
4. 借助空格位置解題
段落首句可以是段落主題句,總領全段或者是總結上一段。
段落尾句可以是段落主題句,總結全段或者引出下文。
段中句子一般是承上啟下的過渡句。
文章的首句和尾句一般是對文章主題內容的總結、引出話題或者對話題進行總結。
下面對2024年遼寧中考英語樣卷句子還原試題進行解讀。
Chinese opera is one of the oldest art forms in the world. 17 Different parts of China have their own local opera and there are more than 300 different kinds. 18 Actors in Sichuan opera wear specially painted masks (面具) on their faces in many different colours. They will suddenly change completely, and all the time, the actor is dancing beautifully with many difficult movements. Some actors can change face ten times in twenty seconds, and yet you never see their fingers touch their face. Of course,you realize that the actor has many different masks,one on top of the other. They are made from very thin silk in bright colours. If the actor turns his back to you, you think he is changing his mask while you cannot see him doing it. 19 Then he shakes his head suddenly and that mask has changed, like magic, into another one! You cannot believe your eyes, and yet it has happened!
To be able to change the masks without being seen is a very special skill. It takes much time to learn it perfectly. The exact method used by the actors is a closely guarded secret that is only passed on from father to son or master to apprentice (學徒) . As China’s influence develops around the world, Chinese culture travels too. 20
A. Different colours have different meanings.
B. Its history goes back many hundreds of years.
C. But when he turns again to face you, it’s the same mask.
D. This old art form is making new friends all over the world.
E. One of the most interesting and exciting forms is Sichuan opera.
答案解析:
第17題這道題在段中設空,這時就需要注意它與上下句之間的邏輯關系。根據第一句“Chinese opera is one of the oldest art forms in the world. (中國戲劇是世界上最古老的藝術形式之一。)”,可知關鍵詞“the oldest”同B選項中“hundreds of years”構成了關鍵詞重復出現。同時代詞its代替了上文中國戲劇。因此此題選B符合上下文的邏輯關系。
第18題這道題在段首設空,注意有可能是對上文的總結,也有可能是這段的主題句。認真閱讀后文內容,根據段落一致性原則,查找相關的詞,推斷出主題句。根據下一句“Actors in Sichuan opera wear specially painted masks(面具)on their faces in many different colours.(川劇中的演員面戴專門繪制的各種顏色的面具。)”,可知關鍵詞“Sichuan Opera”同E選項中的“Sichuan Opera”構成關鍵詞復現,因此選E。
第19題這道題設空在句中,考查的是上下文的邏輯關系。看上一句“If the actor turns his back to you,you think he is changing his mask while you cannot see him doing it.(如果一個演員將后背轉給你,你認為當你看不見他在做什么的時候,他正在變臉。)”,以及下一句“Then he shakes his head suddenly and that mask has changed, like magic,into another one! (然后他突然間轉頭,像變魔術一樣那個面具又變成另一個!)”,可知C選項“But when he turns again to face you, it’s the same mask.”與前一句構成轉折的關系,與后一句構成順承的關系。因此此題選C。
第20題這道題設空在段尾和文章的結尾,通常是總結這一段或者1dbht+5VCFvsAw+RPrpdjg==總結全文。根據前一句“As China’s influence develops around the world, Chinese culture travels too. (隨著中國的影響力在全世界的發展,中國文化也傳播開來。)”,可知D選項“This old art form is making new friends all over the world. ”總結了全文,也點明了主題——中國戲劇這一古老的藝術形式正在走出國門。因此此題選D。
實戰演練:
Natural disasters are a part of life , and there is no way to prevent them happening. However, the harmful effects of natural disasters can often be reduced.
1 For example, the 2011 earthquake and tsunami (海嘯) in northern Japan happened in exactly the same place as other serious disasters in the past. Because of past disasters, some towns were moved away from the area, and warnings were posted everywhere, reminding people that if there was an earthquake, a tsunami would certainly follow. 2 Many towns were rebuilt in the same places as before so they were destroyed again in the 2011 earthquake.
Second, build stronger houses and buildings because sometimes we do not know an area is a disaster zone(地區) until a disaster hits. Often, the disaster itself does not kill people. 3
Finally, we need better warning systems. So people can leave disaster area before a disaster hits.
4
A. People are often killed because they are living or working in badly?made buildings.
B. If we follow these rules, many lives can be saved.
C. First, avoid places where natural disasters often take place.
D. However, many people didn’t pay attention to this notice.
E. Natural disasters can be reduced.
[Keys:CDAB]
(作者單位:遼寧省實驗學校)