China issued a regulation prohibiting (禁止) minors (未成年人) from getting tattooed (文身), which took effect on 6 June, 2022.
“Minors will not be allowed to get tattooed even if their parents agree with them,” the Ministry of Civil Affairs said. “As minors are persons with little or no civil capacity, getting tattooed is beyond their understanding,” the ministry said.
According to the Law on the Protection of Minors, the nation and the whole society are responsible for helping minors understand the risks of getting tattooed. “Parents and guardians (監護人) must protect the physical and mental health of the children,” the ministry said.
Here are some of the rules:
●Parents who run their own parlors (店鋪) are also forbidden to tattoo their children.
●Enterprises (企業), organizations and individuals (個人) are banned (禁止) from offering tattoo services to minors.
● Signs displaying the rules should be placed in prominent areas at tattoo shops.
●Tattooists should check identification (ID) if it is difficult to determine the age of their customers.
●No advertisements promoting tattoos are allowed to appear in the schools or in publications such as books and magazines.
●Violations (違反) of the ban can be reported to civil affairs, business, health and market inspection departments. Punishments will be carried out accordingly.
1. Minors should not get tattooed because .
① their parents don’t agree
② minors are persons with little or no civil capacity
③ getting tattooed is beyond their understanding
④ they should follow the Law on the Protection of Minors
A. ①③④ B. ②③④
C. ①②③ D. ①②④
2. What does the underlined word “forbidden” probably mean in Chinese?
A. 冒險 B. 決定
C. 禁止 D. 贊成
3. Which of the following is TRUE according to the passage?
A. Minors can tattoo themselves in July, 2022.
B. No signs of the rules should be displayed at tattoo shops.
C. Advertisements about tattoos can appear in books.
D. Shops shouldn’t offer tattoo services to minors.
4. How many departments can people turn to if there are any violations of the ban?
A. One. B. Two.
C. Three. D. Four.
5. This passage is probably from .
A. a guide B. a report
C. a novel D. an advertisement
【主旨大意】本文主要介紹未成年人禁止文身這項規定。
1. 細節理解題。根據“As minors are persons with little or no civil capacity, getting tattooed is beyond their understanding.”及“According to the Law on the Protection of Minors, the nation and the whole society are responsible for helping minors understand the risks of getting tattooed. ”可知,未成年人沒有或有很少的民事能力,文身也超出了他們的理解,同時他們必須要遵守《未成年人保護法》。故選B。
2. 詞義猜測題。根據“Parents who run their own parlors (店鋪) are also forbidden to tattoo their children. ”可知經營自己店鋪的父母也 給他們的孩子文身。可推測出“forbidden”表示“禁止”。故選C。
3. 細節理解題。根據“Enterprises (企業), organizations and individuals (個人) are banned (禁止) from offering tattoo services to minors.”可知,企業、團體、個人禁止向未成年人提供文身服務。故選D。
4. 細節理解題。根據“Violations (違反) of the ban can be reported to civil affairs, business, health and market inspection departments. ”可知違反了規定可向民事、商務、健康、市場監測部門反映,共四個部門。故選D。
5. 推理判斷題。本文主要介紹了2022年6月6日頒發的一項禁止未成年人文身的規定。結合選項可知,本文最有可能來自一篇報道。故選B。