聚焦澳大利亞山火
Reading Check
1.D 2.B 3.B
Language Study
Then I showed them how to make tea.I sat at a table,explaining every step of the process while making tea.
什么是自然災害
Reading Check
1.A 2.D 3.B
Language Study
We started early in order to arrive there before dark.
地震發生時該怎么辦
Reading Check
1.B 2.C 3.D
Language Study
The harder you work, the greater progress you will make.
致敬英雄
Reading Check
1.B 2.A 3.C
Language Study
煤氣管破裂,房間里充滿了刺鼻的氣味。
災后支援,你準備好了嗎
Reading Check
1.A 2.B 3.C
Language Study
The experts strongly recommend checking the machines every year.
主題應用·語庫構建
Ⅲ.情境應用
Dear editor,
I'm a senior student that has experienced a great earthquake.I wrote to you to express my thanks to those who helped us when we suffered the disaster.
During that time,I witnessed that many strangers devoted their efforts to saving lives,providing food and clothes regardless of their own safety. Without their help, I couldn't have found my parents in such a short time,which made me excited.Besides,new houses are also being rebuilt and I have returned to my classroom to attend classes as usual.
Therefore,I treasure the opportunity of studying in the classroom again. The help from others lets me know how to take others'needs into consideration.It also makes me realize the importance of helping and caring for those in need during disasters.I'll study harder and help more people in return.
Yours,
Li Hua
印度夫婦致力于土地自然回歸
Reading Check
1.tourist resort 2.transformed 3.Therefore 4.recover 5.inspire 6.attractive 7.approached 8.regardless of Language Study
He has donated a lot of protective facial masks, which are very important for those fighting against novel coronavirus.
重拾人性的美好
Reading Check
1.dogs 2.upset 3.applaud 4.deer 5.carefully 6.broke down 7.accidentally 8.choices
Language Study
A big fire broke out in this area yesterday, causing a lot of damage to the local people.
超級吸粉的拼圖游戲
掃碼聽測
Ⅰ.1.B 2.A 3.C
Ⅱ.1.adults 2.shapes 3.picture 4.libraries 5.stress 6.electronic 7.cardboard 8.special 9.preserve 10.increasing
人造蝦或將登上餐桌
掃碼聽測
Ⅰ.1.A 2.B 3.C
Ⅱ.1.B 2.C 3.B 4.B
湯姆偷偷地回家了
Reading Check
1.Because one of Joe's hats had been found a few miles down the river.
2.He felt guilty and wanted to make her feel better.
Language Study
By the time he returned home,the rain had stopped.
超模成長手冊
Reading Check
1.B 2.C 3.D
Language Study
It turned out that he had never been there.
迪士尼世界的“綠色”餐廳
Reading Check
1.B 2.D 3.C
Language Study
This task took me a week to finish.
英雄手臂
Reading Check
1.D 2.D 3.B
Language Study
She was born with a good memory.
湯姆和杰瑞:貓和老鼠斗過的80年
Reading Check
1.A 2.D 3.B 4.C
Language Study
The party ends with a popular song.
金玉良言三冬暖
Reading Check
1.A 2.B 3.C
Language Study
He was reading a newspaper when the bell rang.
跑步,我生命的一部分
Reading Check
1.C 2.D 3.B
Language Study
The organization's goal is to save the endangered wildlife.
世界首塊3D打印植物牛排
Reading Check
1.B 2.A 3.D
Language Study
Entering a key university is my dream.
俄羅斯科學家創造出殺死流感病毒的新材料
Reading Check
1.A 2.B 3.A
Language Study
Compared to books,the Internet makes it easier for us to get knowledge.
大多數的狗都患有焦慮癥
Reading Check
1.C 2.D 3.B
Language Study
I suggest doing it in a different way.
中國最大小商品市場的另一面
Critical thinking
Any answer is possible.
人物介紹
◎經典考題
Dear Jim,
It's great to hear from you.I feel proud knowing your interest in Chinese history.
As for my favourite figure in Chinese history,it must be Wei Yuan,a great thinker in the late Qing Dynasty.He,in his book,Haiguo Tuzhi (Maps and Records of the World),introduced modern technologies and ideas to China.That opened our eyes to the world.In fact,he inspires me to major in English in college,which can be a bridge between China and the world.
Are you interested in knowing more?I can find you some books! Just let me know.
Yours,
Li Hua
◎小試牛刀
Dear John,
You asked me to introduce Mr Li in your last letter.Now I'm writing to tell you something about him.
Mr Li is now nearly 40 years old.He has been devoted to teaching since he came to our school in 1994.Because of his hard work,he has been praised many times.Not only does he know a lot,he also has his own way of making his lessons lively and interesting.So all of us enjoy his lessons.Besides,he gets along well with students.With his help,we all make great progress.
All in all,he is more than our teacher.He is also one of our friends.Everyone in our class loves and respects him very much.
Yours sincerely,
Li Hua
周末加油站(V)
Task 1
本文是一篇記敘文。當丈夫面臨失業,家庭籠罩著傷感的氣氛時,一部電影讓作者和丈夫徹底改變了心態和心情。
1.D 推斷題。根據第3段可知,作者當時之所以想換頻道,是考慮到輕松快樂的喜劇可能會有助于改善丈夫低落的情緒。
2.B 細節題。根據第8、9段可知,看著電視里那些年輕的、出生入死的士兵,作者想到了他們的家人是如何的提心吊膽,從而想到自己的家庭是多么地幸福。
3.C 詞義推斷題。根據第9段可知,作者認為,電影里那些士兵的父母在擔心自己的孩子還能不能平安回來; 相比之下,自己丈夫的失業是多么小的事情。
4.A 推斷題。本文通過作者心態的改變,主要傳遞了這樣一個信息:我們應該珍惜和感恩自己已經擁有的。
Task 2
本文是一篇說明文,主要講述了如何完美地寫故事的結尾。
1.F 上文提到 “給故事寫結尾是很多作者焦慮的根源”,下文提到“為了幫助你有一個好的結尾……”, 此處選擇F項“畢竟,你不想有一個差強人意的結尾”,承上啟下。
2.D 本段主旨是“開頭提示結尾”,此處選擇D項“確保你的結尾解決了這個問題”,呼應主旨。
3.E 下文提到 “所以讓他們看到這個世界上一些美麗的東西,然后接著下一個探險之旅”,此處選擇E項“你必須假設這個角色經歷了危險時期”,引起下文。
4.A 本段主旨是“文章的結尾在某種意義上說,比開頭更重要”,此處選擇A項“最后的印象很重要”,總領本段主旨。
5.B 本段主旨是“有始有終;首尾相連”,此處選擇B項 “你需要從你開始的地方結束”,呼應主旨。
Task 3
大學教授Lorenz發現很多學生沉迷于手機,這引起了他的擔憂。他決定引進一款新軟件來控制學生的上網時間,而且將上網時間的長短與學生的成績捆綁在一起。雖然有一些人會反對,但是多數人還是支持他的行為。
1.C 根據本句話中的but mentally many were miles away可知,很多學生雖然身體在教室里, 但是心思已經在千里之外,因為他們被手機上的內容所吸引而心不在焉。present意為“到場的”。
2.A 正是因為他們在課上的注意力沒有集中在老師講授的內容上,所以他們的成績也不好,他們的課堂參與度和成績也反映了手機對他們學習成績的影響。reflect意為“反映”,符合語境。
3.D 根據第3段第一句話中的a parental control app可知Flipd是一款軟件。出于對自己的學生的負責,他出資下載了一款新的“軟件”,用來監控學生上網的時間長短。
4.B 根據第1段第一句話中的his students scrolling through their phones during class 可 知,Lorenz 擔 心 這 些 學 生 在 手機上浪費的時間過多,所以他下載這個軟件的目的是監控學生們的上網“時間”量。
5.C 結合常識可知,作為老師的Lorenz要拿學生對這個軟件的使用作為參考期末成績的一個標準,就會對學生的使用情況進行監督,track意為“跟蹤”,符合語境,而且第3段最后一句話中的track the person's minutes away from the9也是解題線索。
6.A 根據上一段可知,Lorenz是一個老師,他充分利用了Flipd這個軟件。而本句中的as a parental control app說明這款軟件設計的初衷是為了讓父母們監督管理孩子的,design意為“設計”,符合語境。
7.C 根據上一句話中的as a parental control app可知,這款軟件的設計初衷是讓父母監督孩子的,是可以遙控孩子上網的時間,比如鎖定孩子的手機,remotely突出了這款軟件的遙控功能。
8.B 根據下一句話中的could be used to set goals for how much time a user可知,該軟件還能設定用戶使用手機的時間。這是這款手機在技術應用上的另外一個不同的用途。
9.D 根據本句話中的how much time a user wanted to spend off the phone可知,這個軟件可以為用戶設定其意欲花在手機上的時間,這樣可以算出一個人離開手機“屏幕”的時間。
10.A 本句話中的lock away phones or blame users for time spent online是很多人選擇的應對孩子過度使用智能手機的方法,但是Flipd與這些做法相反。approach意為“方法”,符合語境。
11.C 根據本句話中的lock away phones or blame users for time spent online 可知,面對孩子過度使用手機,很多父母或者老師使用的方法是“懲罰式”的,而Flipd使用的方法恰恰相反,那就是“獎勵式”的。
12.B 根據上一段中的set goals for how much time a user可知,Flipd會讓用戶設定自己使用智能手機的時長,也就是給自己一個明確的目標。使用了之后,用戶會根據通知得知自己是否達到了目標。
13.A 根據本句話中的to how well they succeed in staying off their phones可知,教授會將學生在課堂上對自己的手機目標達成情況和考試成績聯系到一起。tie...to...意為“將……與……聯系到一起”,符合語境。
14.C 根據上文可知,作為教授的Lorenz要求學生使用這款軟件,如果不 “使用”的話期末考試的成績會扣除百分之五,這是他通過這個軟件對學生使用手機的一種干預手段。
15.B 根據本句話中的turned out way more可知,Lorenz在推廣使用這個軟件的時候并不順利,甚至遭遇過“抵制”,但是結果證明比預想的更成功。resistance意為“抵制”,符合語境。
16.D 根據下一句話中的Students were excited to use it可知,學生們也樂于這樣做,由此可知Lorenz推廣使用Flipd很“成功”。
17.A 根據本句話中的when I explained to them可知, 學生對這個軟件是喜歡的,“尤其”是在理解了Lorenz給他們解釋的原因之后。
18.B 結合常識可知,過度使用手機不僅讓學生浪費時間還會浪費金錢,而且會在“上課”時間段里開小差。lecture time意為“上課時間”。
19.D 根據本段第一句話可知,有一些學生并不喜歡這款軟件,他們的理由就是這是對他們的“隱私”的攻擊,本空與句中的attack吻合。
20.D 根據本段第一句話可知,不是所有的學生都喜歡這個軟件,他們還給出了兩個理由, 但是本句話中的But many說明雖然有人不喜歡該軟件,但是多數學生還是喜歡這個軟件的,他們因它而“感謝”教授。
Task 4
第一節 語法填空
本文是一篇新聞報道。蜜蜂對人類來說非常重要,但是由于氣候變化和人類的行為,蜜蜂數量在減少。一名美國年輕人為此想出一個辦法。
1.an 2.to live 3.Why 4.smaller 5.activities 6.where 7.released 8.traditional 9.protective 10.deeply
第二節 書面表達
My interest
We will have some interest groups in our class,including singing group,reading group,dancing group,drawing group,chess group and sports group.Joining an interest group means we can work together with classmates who have the same interest.
I'd like to join a chess group,because playing chess is my favorite activity in my spare time.I like playing chess very much,but I can't play it only by myself.If I join a chess group,I can play it with my classmates,and we can compete with each other.It will be very interesting.
I hope I can play chess better by joining a chess group.