【原題呈現】
單項選擇
(2021年南京卷第12題)Yuan Longping was a world-famous scientist. Because of his achievements,rice____has been increased greatly.
A. population B. contribution
C. production D. introduction
(2021 年徐州卷第11 題)The 19th Asian Games____Hang Zhou in September 2022.I can’t wait it.
A. were held B. will be held
C. have held D. are held
(2021 年無錫卷第12 題)—Any news about China’s space station?Do you know _____?
—At the end of 2022,I think.
A. when it will be in service
B. where it will be sent up
C. when will it be in service
D. where will it be sent up
(2021 年揚州卷第4 題)I can’t believe you made the life-like cat out of paper. How ______you are!
A.loyal B.creative
C.helpful D.organized
【試題評析】
單項填空題篇幅不長,可以考查課標中規定的多個要點,是江蘇省各地中考試卷的常用題型。題干通常以單句的形式、內容聯系生活實際,創設較為真實的語言情境,考查語言知識的運用,試題有針對性地考查語法知識、詞匯知識、各種表達法以及語用知識。
中考試卷中的單項選擇題題干語境緊密聯系生活,富含中國成就、中國文化等元素,考查學生在理解題干信息的基礎上,甄別詞匯、語法等的運用。教學中操練語言基礎知識運用時,教師須緊扣話題,選用貼切的信息作為背景,創設自然、生動的語言操練情境,引導學生在運用語言知識的同時,關注時事,關注生活,學習理解優秀傳統文化,堅定文化自信,拓寬視野。
【原題呈現】(2021年泰州卷)
完形填空
Not long ago,my daughter’s leather shoes were cut by a knife. She burst into tears. I took the shoes to a shoemaker to get them repaire D.
The young shoemaker took a look at the opening and said,“There is 11 I can do but change the leather.”
His master looked at them and said to me,“If you 12 me,I will add more cuts in the form of special style and reuse.”
I didn’t quite know why,but I decided to 13 the shoes.
Two days later,I went there to get the shoes. At the first sight I found there were indeed five or six 14 on each shoe,but all the openings were covered by soft red leather sewed(縫)with thick thread(線). The shoes looked more special and interesting than ever. I couldn’t help 15 the master for his work.
Another time,my sister’s white 16 had a large opening on the back. My wife took it over and checked 17 ,and then said,“Let me take it home and repair it.”
Three days went past,and I was 18 to see it again:all the openings were sewed up by thin and 19 thread and they looked like the ice crystal(晶體)on winter’s branches(樹枝)in the north. She 20 made a lovely snowman and a wooden house on the blouse. I said with praise,“It’s just as beautiful as a piece of 21 .”
“I learned from the master. Patches(補丁)can be designed to look 22 ,”replied my wife.
Her words taught me even more:perfection is 23 to achieve in everything; patches are unavoidable(不可避免的),so is human’s life,which will appear in the form of wound,disability or disease. 24 you can’t change that,all you can do and have to do is to cover the wound by patches and try your best to make a most beautiful flower on the wound,and that is 25 life teaches us. Once you understand it,you can enjoy your life better.
11. A. something B. nothing
C. anything D. everything
12. A. know B. see C. trust D. like
13. A. leave B. buy C. drop D. take
14. A. marks B. colours C. flowers D. cuts
15. A. praising B. paying
C. inviting D. asking
16. A. skirt B. dress C. blouse D. shirt
17. A. carefully B. excitedly
C. sadly D. happily
18. A. lucky B. sad
C. worried D. surprised
19. A. black B. white C. red D. yellow
20. A. really B. once C. even D. just
21. A. art B. ice C. wood D. leather
22. A. poor B. perfect C. old D. ugly
23. A. unhelpful B. necessary
C. important D. impossible
24. A. But B. Since C. Unless D. So
25. A. how B. why C. what D. where
【試題評析】
1.考查能力。完形填空題型主要測試學生在相對真實語境中的綜合語言運用能力,包括對詞匯知識、語法知識、篇章知識的考查。
2.試題任務。該題所選語篇是一個富有哲理的小故事,故事以小見大,從損壞的鞋子和衣服縫補后更加漂亮并能繼續穿而得出人生啟示。試題素材有一定的真實性和代入感,體現了很好的育人導向和教育意義,引導學生形成健康的生活態度和積極向上的人生觀、價值觀。該題覆蓋知識內容較廣,考點分布均衡,選項設計合理。考點大多設置在語篇層次上,學生需要通過閱讀文章、利用語境中的信息并結合對上下文的理解進行分析、判斷。
3.教學啟示。教學中教師可以選擇話題熟悉度較高、情境較為真實、語言得體、難度適合的語篇材料,指導學生從語篇層次上把握語言材料,在閱讀理解的基礎上進行邏輯推理,綜合運用所學語言知識,從內容意義的角度作出判斷后再進行選擇。同時提醒學生關注文章的首尾段,理解主旨,并學會思考上下段的過渡和句間銜接,結合已有的文化背景和生活常識,充分表現自己對語言知識的掌握程度。
【原題呈現】(2021年常州卷)
閱讀理解A
In modern times,our clothes seem good enough to meet our needs both in color and style. However,are you impatient with washing your clothes so often? Are you tired of the same color? If your answer is“Yes”,let’s meet the fashion in the future.
Sun-No-Spot
To clean this shirt,just stand in the sun! A special material on the surface receives UV light from the sun. This heats it up enough to make stains(污漬) missing. You stay cool,but stains disappear! Some stains disappear in minutes —others might take a day.
New Fabric Suit
Are you sick of holes in your clothes? This new material repairs itself! If this cloth gets a hole,just rub(搓揉) the broken place quickly.Heat from the rubbing will cause the materials to connect with each other again,repairing the hole. Hole? What hole?
New Wiggle Vigor
This cloth gets a charge(充電) from running aroun D. As you move,the thin wires in the material turn your movement into power. This can charge a computer,an ipad,a hair-dryer,and many other small things that need power.
Chameleon Cloth
Tired of the same old look? How about clothes that change colors? This material is made with dyes(染料) that change colors when they get warm. A small battery heats up thin metal threads(金屬線) in the cloth,to change colors or forms.
23. If your Sun-No-Spot shirt is dirty with stains,what can you do to clean it?
A. Warm it in the sun.
B. Rub it quickly.
C. Connect it to a computer.
D. Change its color.
24. If your mobile phone has no power,which one can help you?
A. Sun-No-Spot. B. New Fabric Suit.
C. New Wiggle Vigor. D. Chameleon Cloth.
25. Which of the next pictures goes well with Chameleon Cloth?

【試題評析】
1.考查能力。閱讀理解題型主要測試學生理解重要信息、理解并推斷作者觀點意圖和隱含的單詞、短語或句子所表達的意義,根據上下文猜測詞義、理解句間和段間的邏輯關系等能力。
2.試題任務。該題語篇體裁為說明文,話題與日常服裝的材料有關,介紹了未來可能出現的幾種不同材質的高科技衣服的相關信息,內容指向未來科技發展的成果,體現科技改變生活的理念,能激發學生閱讀及探究的興趣。試題設置以在情境中解決問題為出發點,考查學生根據文本信息解決問題的能力。第23 題根據Sun-No-Spot 中“To clean this shirt,just stand in the sun!”可知只需要站在太陽下就可以清洗這種材質的襯衫。該題答案不難發現,關鍵是尋求答案的過程讓學生感到驚喜,有了這種材質的服裝,未來人們將不受洗衣的勞累,洗衣也將不用水不費電。第24 題的題干假設讀者手機沒有電了,問哪種材質的衣服可以幫助手機充電。根據New Wiggle Vigor 中“This cloth gets a charge(充電) from running aroun D.As you move,the thin wires in the material turn your movement into power.”可知,穿上這種材質衣服的人只要活動身體就可以給手機充電。學生發現答案的同時,不但對這種含有科技成分的衣服充滿期待,還能夠激發他們未來從事材料研究的興趣。第25 題的試題根據文本Chameleon Cloth 這一段,配了四幅圖片,設題新穎,考查了學生理解文章具體信息以及圖與文本內容相匹配的能力。
3.教學啟示。教師在日常教學中應與時俱進,根據學生的認知水平,適當選取體現現代科技發展的語料,激發學生了解科技發展的成果與動態,理解科技改變生活的觀念,形成熱愛科學探究的態度與精神。在教學中重視閱讀語篇的配圖,指導學生看圖輔助閱讀文字,形成看的能力。
【原題呈現】(2021年蘇州卷)
閱讀表達(共3 小題;58 題1 分,59 題2 分,60題3分,滿分6分)
請認真閱讀下面短文,用英語回答短文后的問題,并將答案寫在答題卡標有題號的橫線上。
A two-week-old baby hippo sat alone on the bank of the Zambezi River in Zambia,a country in Africa. His mother was dea D. The morning sun rose and with every passing minute he lost more strength. Without his mother,the baby probably wouldn’t make it through the night.
Luckily,Ian Stevenson and his friends saw the baby hippo. They took him back,fed him milk and eggs. The young animal was saved and soon doubled his weight. He seemed happy and healthy.
Later,the hippo,now called Douglas,was moved to an ideal home at Chipembele,a wildlife center owned by Anna and Steve Tolan.They built a sleeping place for Douglas by a pool where he liked to swim. They fed him every three hours. Douglas enjoyed playing with the Tolans’pet dogs and swimming in the pool.Sometimes at night,other hippos came from the nearby river to eat grass. At first,Douglas would walk into his pool to hide.“But he soon fought against his shyness and played with them,”Tolan says. Douglas remained at Chipembele for about five years before he was moved to another part of Zambia.

58. What’s the name of the hippo?
59. How did the baby hippo survive the night without his mother?
60. In your opinion,where was the hippo moved five years later,a zoo or the wild? Why?
【試題評析】
1.考查能力。閱讀表達等限定主觀題主要測試學生用產出性技能進行語言表達的能力,包括對詞義猜測、語篇特征、文章主旨、重要信息、作者觀點等不同理解層次的語言表達。
2.試題任務。試題素材聚焦“動物保護”這一主題意義,講述了贊比亞一頭小河馬獲救后健康成長的故事。所設置試題的“題眼”在文中分布合理、指向明確,設問層次清晰,難度逐層遞增,對思維的要求逐步提升。
3.教學啟示。教師在日常教學中應充分利用閱讀教學發展學生的思維,啟發學生思考事件可能的后續發展,分析閱讀材料中主人公的情緒與情感,推斷作者的寫作意圖等。在閱讀訓練中可以選取回答問題的形式,引導學生積極思考并用適當的文字表達觀點與態度,以此培養學生的思維品質和語言能力。
【原題呈現】(2021年鎮江卷)
書面表達(共1題;滿分15分)
時光荏苒,畢業季來臨。假如你們學校校報組織題為“校園生活”的英語征文活動,內容可以是回望過去三年或暢想未來三年的校園生活。請選擇其中之一,并根據提示寫一篇短文。

School life______________________in the coming three years·your dream or plan·activities you hope to join in and the reasons·teachers and classmates you hope to meet_________School life in_the_past_three_years·your hobby or interest·activities you took part in and your progress·your friends and teachers
要求:1.所寫內容必須包括你選擇的校園生活的所有要點,可適當發揮;2.文章不少于90詞,開頭已給出,不計入總詞數;3.語意通順,意思連貫,條理清楚,書寫規范;4.文中不得出現真實的姓名、校名等信息。
How time flies! It’s time to say goodbye to my dear school. I would like to say something about___________________________________
【試題評析】
1.考查能力。主要測試學生在語篇層面進行連貫書面表達的能力,包括對詞匯、語法、語篇、語用等綜合語言運用和語言交際的能力,以及與語言表達緊密相關的思維能力。
2.試題任務。該書面表達題圍繞“校園生活”的校報英語征文活動展開,情景設置真實,源于學生的生活、學習經歷,提示難易適中,即明確寫作的具體目的,又具有一定的開放性,有助于學生語用能力的發揮,能在答題的過程中提升他們的交際能力和思辨素養。試題主題鮮明,立意弘揚正能量,注重對學生情感態度價值觀的正向引導,考查學生關鍵能力的同時,提高學生的人文素養。
3.教學啟示。在實際教學中教師應選取貼近學生生活實際的話題,創設較為真實的寫作語境,激發學生真實表達的欲望。呈現寫作任務時應適當提示,同時應留給學生自主發揮的空間,保證寫作的開放性。書面表達試題要注重能力立意,著眼對學生思維能力與表達能力的訓練,話題與任務應調動學生積極的情緒與情感,讓學生寫作的過程成為一個有目的、有思有悟的真實交際活動的過程。