閱讀下面短文,按照句子結構的語法性和上下文連貫的要求,在空格處填入一個適當的詞或使用括號中詞語的正確形式填空。
(1)
What is a friend? A friend is a teacher who teaches us things about life and the world. He is also an advisor who gives us valuable advice 1 we are at a loss. He is also a 2 (support) who comes to our help when we meet with difficulties. In the company of our friends we will never feel lonely.
As 3 old saying goes,“A friend in need is a friend indeed”. True friends cherish the same ideas and feeling 4 us. The more friends we have, the easier and 5 meaningful our life will be. If, 6 the contrary, we have no friends or only a few friends, we 7 (find) life meaningless.
Nevertheless,we should be careful in 8
(choose)friends. Sometimes, we may find a “friend”not as good as 9 expect him to be. Instead of giving us help, he turns away. Besides, there are some friends, who, instead of helping us to be good, just teach us to do the opposite. So we should be cautious and make friends with those 10 are honest, modest and dependable.
(2)
People’s views on learning English vary from person to person. Some think in today’s world we need to make 1 (frequently) contacts with different people in different parts of the world, so it is absolutely necessary 2 (learn)English. 3 consider English useless. They feel learning English is nothing but a burden. 4 I regard English as one of the most important subjects. Of all the subjects I like English best.
There are several reasons 5 I like English best.
Firstly,English is one of the 6 (much) widely used languages of the world. Nearly all information 7 the Internet and over half of the world’s technical materials are in English. Therefore, a good command of English will greatly benefit me in my work.
Secondly,as the world 8 (become) more and more globalized, we need to learn modern technology in order to catch up 9 developed countries. A solid foundation of English means chances and opportunities. In the competition for a well-paid job, the one who can speak fluent English has an advantage over 10 who cannot.
For all these reasons we should not only learn English but also master it in the shortest time possible.
(3)
Nowadays more and more young people are going to study abroad. Like everything else, studying abroad has both favorable and 1 (favor) aspects. Generally, the favorable aspects can be listed as follows.
First, they think by 2 (attend) a college in a foreign country they can not only acquire 3 (use) knowledge of science but also the culture and customs of other nations. Secondly, they can take advantage 4 this opportunity to gain a good command of the target language. Moreover, 5 can meet different people and enjoy different cultures, which may help to broaden their views.
Every coin has two sides. The negative aspects are also apparent. 6 they study abroad, they have to pay a lot of money. In order to help the financial burden, most overseas students have to seek for employment during the vacation, 7 can’t allow them to focus their attention on studies. What’s more, they face language obstacles and homesickness.
However, in the long run,the students will discover 8 the benefits of self-dependence and the mastery of a foreign language often outweigh the hardships experienced in their foreign studies. By studying abroad they 9 (be) able to learn more advanced science and technology than they do in their own country. These benefits often take the form of 10 well-paid and satisfying job and are the major rewards most of the students studying abroad expect.
Through above analysis, we can see that the positive aspects outweigh the negative ones. Therefore,I am in favor of going abroad to study.
(4)
A strong earthquake struck Wenchuan, Sichuan Province on May 12,2008. People in disaster-stricken area 1 (suffer) a lot. 2 (miserable) of losing home as well as family members have thrown them into deep sorrow. 3 (see) the photos on the Internet and newspapers, I kept asking 4 , “ What can I do to help them lessen their burden?”
Like many other classmates, I’ve donated all the money I save 5 I’ve also given away many books and stationary in order to help those children who now aren’t able to go to school. Besides, I’ve written some letters 6 the kids at my age, 7 (try) to encourage them and cheer them up.
Blood is 8 (thick) than water. Though the earthquake is merciless, people in every corner of our country are all eager to give 9 helping hand. I strongly believe that 10 there is love, there is a way. Hand in hand, heart to heart, we Chinese people shall overcome all the difficulties and brand new homes shall be rebuilt soon.
(5)
“No sweet without sweat”is a proverb which means no success can be achieved by a sudden flight. The way to 1 (succeed) is filled with various kinds of difficulties and obstacles.
It is known to all 2 if a sportsman wants to win the first place,he will have to train hard. Why does the Chinese Women Table-tennis Team do so 3 (good)? It is because they all train hard. This also explains 4 Wilma Rudolph,who hadn’t been able to walk for one third of her life,became the first American woman 5 (win) three Olympic gold medals in track.
“No sweet without sweat” is certainly true of study. We all know time wasted never returns,a moment lost, lost forever. If we want to study well,we should,first of all,devote our time and energy 6 our studies.
A year ago, 7 English was very poor. Encouraged by our teacher, I started working hard at
8 . When I have difficulties,I always ask for help. I practice 9 (read) every morning and never leave today’s work for tomorrow. I 10 (make) rapid progress and my English is quite all right now.
No sweet,without sweat!
答案與解析
(1)
本文講述了什么是朋友?什么是真正的朋友?交友時應該注意些什么?
1. when 引導一個時間狀語從句,意為:“當我不知所措時,朋友是一位給予我們有價值的建議的顧問”。
2. supporter 在a 后面應跟名詞,句意為“ 當我們遇到困難時,朋友是一個能給我們提供幫助的支持者”。
3. an 因“As an old saying goes ...”意為“正如一句古話所說的”。
4. with “真正的朋友和我們一樣,懷有共同的想法和情感。”
5. more “the +比較級 ...,the + 比較級……”, 意為“越……,越……”;由于meaningful為多音節形容詞,故其比較級前要加more。
6. on 因“on the contrary”是固定短語,意為“相反地”。
7. will find 在if條件狀語從句中,從句用一般現在時,主句用一般將來時態。
8. choosing 因in為介詞,其后為賓語,故用動名詞作賓語。
9. we 因as后面為一個比較狀語從句,但從句中缺主語,根據此句前面一句的主語we可以推斷,此空也要用we。
10. who 引導定語從句,修飾前面的先行詞those,定語從句缺主語,指人,故用who。
(2)
本文在表述了人們對英語學習的不同看法后,作者表達了自己的觀點及理由。
1. frequent 因在名詞contacts前作定語,故用形容詞來修飾。
2. to learn 在“It is+ adj + to do sth”句型中作真正的主語,用動詞不定式。
3. Others 前面有“Some think ...”,根據 “Some .... Others ...”意為“一些人……,其他的人……”可知填thers。
4. But 表示轉折,前面是別人的看法,而本句卻是作者本人自己的觀點。
5. why 因reason后一般跟why引導的定語從句,why在定語從句中作原因狀語。
6. most 由前面的one of the ...可知,widely應是最高級,故填most,表示“世界上最廣泛運用的語言之一”。
7. on 因“on the Internet (在網絡上)”系固定搭配。
8. becomes 此句為“因為世界變得越來越全球化”,這是一個客觀事實,要用一般現在時,the world作主語,是單數,故用becomes。
9. with 因“catch up with”意為“趕上,跟上”。
10. those 此空之后是一個定語從句,但定語從句缺先行詞,根據句意可知,要填those,該句意為“在高薪職位的激烈競爭中,一個能說流利英語的人要比那些不會說英語的人要有優勢”。
(3)
本文講述出國留學的利弊。
1. unfavorable 據句意可知,and前后互為相反意思,“unfavorable aspects”不利的方面。
2. attending 因by為介詞,后跟動名詞作賓語。
3. useful 因knowledge為名詞,前面由形容詞來修飾。
4. of 因“take advantage of”是固定短語,意為“利用”。
5. they 根據上下文和語境來看,談論的對象是出國留學的那些人,對象都是they,故填they。
6. When 引導時間狀語從句。此句意為“當他們在國外學習時,他們不得不支付昂貴的學費?!?/p>
7. which 引導一個非限定性定語從句,先行詞是“大多數海外留學生在假期不得不去尋找被人雇傭的工作機會”這整句話的內容。
8. that 引導一個賓語從句,賓語從句是陳述句,故用that。
9. will be 句意為“通過在國外學習,他們將能學到比在自己國家更先進的科學技術”。
10. a 因“a well-paid and satisfying job”表示一份薪酬高且令人滿意的工作。
(4)
本文講述了汶川地震的嚴重后果,我對地震做了些什么,以及自己的看法。
1. have suffered 此句談論人們在地震中所遭受的苦難。因為地震已經對人們所造成了嚴重的后果,所以要用現在完成時態。
2. Misery 在“of losing home ...”前要填名詞Misery。
3. Seeing 現在分詞作時間狀語。
4. myself 根據主語I可以得知,應填反身代詞。
5. and 根據前后兩個句子的意思來看,它們是并列句,意思是“我已經將自己節省的所有錢捐了出來,而且我還捐獻了許多書和文具給了那些不能上學的孩子們”。
6. to 因“write letters to sb”表示給某人寫信。
7. trying 現在分詞用作伴隨狀語。其邏輯主語也是I,該句已有動詞“have written”,故只能用分詞充當伴隨狀語。
8. thicker 由后面than得知,意為“血濃于水”。
9. a 因“give a helping hand”表示“伸出援助之手”。
10. where 因“I strongly believe that ...”后面是一個賓語從句,在賓語從句中是一個表示地點的狀語從句,由于從句中缺少表地點的引導詞,故要用where。
(5)
本文論述了不吃苦頭就沒有甜頭。
1. success 因“the way to success”意為“成功之路”,to為介詞,后跟名詞。
2. that 因“It is known to sb that ...”為一個常用句型,意為“對某人來說,這是眾所周知的事實?!盜t是形式主語,而that后面才是真正的主語從句。
3. well 因do為動詞,用副詞well修飾,此句意思為“中國女乒乓球隊為什么能做得那樣好呢?”。
4. why 因explains是一個動詞,其后是一個表示原因的賓語從句,由前句“It is because they all train hard.”得知,此空填表原因的連詞why。
5. to win 在有序數詞修飾的名詞后作定語的非謂語動詞只能用不定式。
6. to 因“devote ... to ...”是固定搭配,意為“把……用于……,奉獻給……”。
7. my 此句是介紹自己一年前的英語學習情況,根據后文可知,要用my。
8. it 根據該段首句可知,自己英語差,由于受到老師的鼓勵,“我”開始努力學習英語,用“it”代替英語。
9. reading 在動詞practice后面作賓語的非謂語動詞只能用動名詞。
10. have made 此句中,一年前自己的英語很差,經過老師的鼓勵和自己的努力,每天早上堅持讀英語,到現在已經取得了快速的進步,故用完成時態。