999精品在线视频,手机成人午夜在线视频,久久不卡国产精品无码,中日无码在线观看,成人av手机在线观看,日韩精品亚洲一区中文字幕,亚洲av无码人妻,四虎国产在线观看 ?

解答“文中某人觀點(diǎn)態(tài)度”閱讀題的關(guān)鍵

2022-05-30 10:48:04趙浪
廣東教育·高中 2022年5期
關(guān)鍵詞:思路解題老年人

趙浪

近五年高考英語(yǔ)全國(guó)卷中有以下七道題的答題信息都來(lái)自文中的直接引語(yǔ):

33. Why is driving important for older people according to Phil Blythe?(2017年全國(guó)Ⅲ卷)

33. What is important for successful small talk according to Carducci?(2018年全國(guó)Ⅱ卷)

29. Why does Bechtel prefer to go out for lunch?(2019年全國(guó)Ⅱ卷)

25. What does Hill say about Chinese women?(2019年全國(guó)Ⅲ卷)

31. What can we infer about wearing fur in New York according to Morgan?(2020年全國(guó)Ⅱ卷)

29. What is Nicks attitude towards sharing the house with his mother-in -law?(2020年全國(guó)Ⅲ卷)

34. Why was the young Jubilado astonished at the Bajau?(2020年全國(guó)Ⅲ卷)

這七道題的考點(diǎn)和標(biāo)志詞如下表所示:

由上表可知,若題干中含有sbs attitude towards...,就是問(wèn)文中某人的態(tài)度,含有according to sb或sb say about...等的題目,就是問(wèn)文中某人的觀點(diǎn)、看法,或推斷某人所說(shuō)的隱含意思(即話(huà)中有話(huà)),能體現(xiàn)某人的觀點(diǎn)態(tài)度的就是該人所說(shuō)的話(huà)。因此,解答這類(lèi)題的關(guān)鍵是用題干中出現(xiàn)的這個(gè)人物,去文中搜索該人所講的話(huà),即直接引語(yǔ)。有時(shí),個(gè)別細(xì)節(jié)題,其答案信息也在直接引語(yǔ)中。

一、問(wèn)某人的態(tài)度

[例1](2020年全國(guó)Ⅲ卷)

“We floated the idea to my mum of sharing at a house,” says Kathryn Whitehead. Rita cuts in:“We spoke more with Nick because I think its a big thing for Nick to live with his mother-in-law.”

And what does Nick think?“From my standpoint, it all seems to work very well. Would I recommend it? Yes, I think I would.”

Its hard to tell exactly how many people agree with him, but research indicates that the numbers have been rising for some time. Official reports suggest that the number of households with three generations living together had risen from 325,000 in 2002 to 419,000 in 2013.

35. What is Nicks attitude towards sharing the house with his mother-in -law?

A. Positive.? ?B. Carefree.? ?C. Tolerant.? ?D. Unwilling.

解題思路:題干問(wèn)的是Nick對(duì)于與岳母合住房子的態(tài)度。用Nick到文中找到與他有關(guān)的直接引語(yǔ):And what does Nick think?“From my standpoint, it all seems to work very well. Would I recommend it? Yes, I think I would.”句意是,“尼克是怎么想的?‘從我的角度來(lái)看,一切都很順利。我推薦它嗎?是的,我想我會(huì)推薦(在一起居住)的。”由此可推斷出,尼克對(duì)和和岳母合住房子的態(tài)度是積極的。故選A項(xiàng)。

需要強(qiáng)調(diào)的是,在做這類(lèi)題時(shí),要注意題干中問(wèn)的是誰(shuí)的態(tài)度。同時(shí),也需要熟練掌握表達(dá)不同態(tài)度的詞:

(1)樂(lè)觀支持類(lèi):positive(積極的), favorable(贊同的), supportive(支持的), approval(贊成)

(2)客觀中立類(lèi):objective(客觀的), neutral(中立的)

(3)消極反對(duì)類(lèi):negative(消極的), doubtful(懷疑的), indifferent(漠不關(guān)心的), critical(批評(píng)的), ironic(諷刺的)

二、問(wèn)某人的看法

[例2](2019年全國(guó)Ⅲ卷)

“China is impossible to overlook,”says Hill.“Chinese models are the faces of beauty and fashion campaigns that sell dreams to women all over the world, which means Chinese women are not just consumers of fashion — they are central to its movement.”O(jiān)f course, not only are todays top Western designers being influenced by China — some of the best designers of contemporary fashion are themselves Chinese.“Vera Wang, Alexander Wang, Jason Wu are taking on Galiano, Albaz, Marc Jacobs—and beating them hands down in design and sales,”adds Hill.

25. What does Hill say about Chinese women?

A. They are setting the fashion.

B. They start many fashion campaigns.

C. They admire super models.

D. They do business all over the world.

解題思路:題干問(wèn)的是Hill對(duì)于中國(guó)女性的看法。由直接引語(yǔ)“China is impossible to overlook,”says Hill.“Chinese models are the faces of beauty and fashion campaigns that sell dreams to women all over the world, which means Chinese women are not just consumers of fashion — they are central to its movement.”可知,中國(guó)女性不僅是時(shí)尚的消費(fèi)者,她們還是時(shí)尚運(yùn)動(dòng)的核心,故選A項(xiàng),他們正在引領(lǐng)潮流。

[例3](2019年全國(guó)Ⅱ卷)

“I prefer to go out and be out. Alone, but together, you know?”Bechtel said, looking up from her book. Bechtel, who works in downtown West Palm Beach, has lunch with coworkers sometimes, but like many of us, too often works through lunch at her desk. A lunchtime escape allows her to keep a boss from tapping her on the shoulder. She returns to work feeling energized. “Today, I just wanted some time to myself,”she said.

29. Why does Bechtel prefer to go out for lunch?

A. To meet with her coworkers.

B. To catch up with her work.

C. To have some time on her own.

D. To collect data for her report.

解題思路:題干問(wèn)的是為什么Bechtel喜歡獨(dú)自外出吃飯。我們首先在文中找到Hill說(shuō)的話(huà),由直接引語(yǔ)“Today,I just wanted some time to myself”可知,Bechtel喜歡獨(dú)自外出吃飯因?yàn)樗霌碛袑儆谧约旱臅r(shí)間。故選C項(xiàng)。

[例4](2018年全國(guó)Ⅱ卷)

Dismissing small talk as unimportant is easy, but we cant forget that deep relationships wouldnt even exist if it werent for casual conversation. Small talk is the grease(潤(rùn)滑劑)for social communication, says Bernardo Carducci, director of the Shyness Research Institute at Indiana University Southeast.“Almost every great love story and each big business deal begins with small talk,”he explains.“The key to successful small talk is learning how to connect with others, not just communicate with them.”

33. What is important for successful small talk according to Carducci?

A. Showing good manners.

B. Relating to other people.

C. Focusing on a topic.

D. Making business deals.

解題思路:題干是問(wèn)“Carducci認(rèn)為,成功閑聊重要的是什么?”我們首先得找到Carducci說(shuō)的話(huà),由直接引語(yǔ) “The key to successful small talk is learning how to connect with others, not just communicate with them.”可知,“成功閑聊的關(guān)鍵是學(xué)會(huì)如何與他人建立聯(lián)系,而不僅僅是與他們交流。”故選B項(xiàng),與他人建立聯(lián)系。 選項(xiàng)中的relate to與文中的connect with為同義轉(zhuǎn)換。

[例5](2017年全國(guó)Ⅲ卷)

These include custom-made navigation(導(dǎo)航)tools, night vision systems and intelligent speed adaptations. Phil Blythe explains:“For many older people, particularly those living alone or in the country, driving is important for preserving their independence, giving them the freedom to get out and about without having to rely on others.”

33. Why is driving important for older people according to Phil Blythe?

A. It keeps them independent.

B. It helps them save time.

C. It builds up their strength.

D. It cures their mental illnesses.

解題思路:題干是問(wèn)“Phil Blythe認(rèn)為,為什么開(kāi)車(chē)對(duì)老年人很重要?”我們首先得在文中找到Phil Blythe所說(shuō)的話(huà),由直接引語(yǔ)“For many older people, particularly those living alone or in the country, driving is important for preserving their independence...”可知,“對(duì)于許多老年人,尤其是那些獨(dú)自生活或住在鄉(xiāng)下的老年人來(lái)說(shuō),開(kāi)車(chē)對(duì)保持他們的獨(dú)立性很重要……”,故選A項(xiàng),開(kāi)車(chē)可以讓他們保持獨(dú)立。選項(xiàng)keeps them independent與文中preserving their independence是同義轉(zhuǎn)換。

三、推斷隱含意義

[例6](2020年全國(guó)Ⅱ卷)

Then theres Righteous Fur and its unusual fashion. Morgan says,“To give people a guilt-free option that they can wear without someone throwing paint on them—I think thats going to be a massive thing, at least here in New York.”Designer Jennifer Anderson admits it took her a while to come around to the opinion that using nutria fur for her creations is morally acceptable. She trying to come up with a label to attach to nutria fashions to show it is eco-friendly.

31. What can we infer about wearing fur in New York according to Morgan?

A. Its formal. B. Its risky.

C. Its harmful. ? ? ? D. Its traditional.

解題思路:題干問(wèn)的是“根據(jù)Morgan的看法,關(guān)于在紐約穿皮質(zhì)衣服,我們可以推斷出什么信息?”首先在文中找到Morgan說(shuō)的話(huà),“To give people a guilt—free option that they can wear without someone throwing paint on them—I think thats going to be a massive thing, at least in New York.”句意是,“為了給人們一種無(wú)罪的選擇,人們可以穿皮衣而不被人們潑油漆,我認(rèn)為這將是一件巨大的事情,至少在紐約是一件巨大的事情”,由此可推出,在紐約穿皮質(zhì)衣服是有風(fēng)險(xiǎn)的。故選B項(xiàng)。

四、理解具體事實(shí)

[例7](2020年全國(guó)Ⅲ卷 )

Dr. Jubilado first met the Bajau while growing up on Samal Island in the Philippines. They made a living as divers, spearfishing or harvesting shellfish.“We were so amazed that they could stay underwater much longer than us local islanders,”Dr. Jubilado said.“I could see them actually walking under the sea.”

In 2015, Melissa Ilardo, then a graduate student in genetics at the University of Copenhagen, heard about the Bajau. She wondered if centuries of diving could have led to the evolution of physical characteristics that made the task easier for them.“it seemed like the perfect chance for natural selection to act on a population,”said Dr. Ilardo. She also said there were likely a number of other genes that help the Bajau dive.

34. Why was the young Jubilado astonished at the Bajau?

A. They could walk on stilts all day.

B. They had a superb way of fishing.

C. They could stay long underwater.

D. They lived on both land and water.

解題思路:題干問(wèn)的是為什么 Jubilado對(duì)于Bajau感到吃驚。由文中Jubilado對(duì)于Bajau表達(dá)感受的句子“We were so amazed that they could stay underwater much longer than us local islanders,”Dr. Jubilado said.“I could see them actually walking under the sea(我們很驚訝,他們?cè)谒麓臅r(shí)間比我們當(dāng)?shù)氐膷u民要長(zhǎng)的多)”可知,讓Jubilado感到吃驚的是Bajau人能在水下待更長(zhǎng)的時(shí)間,故選C項(xiàng)。

綜上所述,我們?cè)谧鰡?wèn)某人的態(tài)度、觀點(diǎn)或看法等題時(shí),就用此人作為定位詞,在文中找到該人對(duì)某事所說(shuō)的話(huà),即直接引語(yǔ),據(jù)其所言,很容易確定題目的答案。

責(zé)任編輯 蔣小青

猜你喜歡
思路解題老年人
用“同樣多”解題
認(rèn)識(shí)老年人跌倒
老年人再婚也要“談情說(shuō)愛(ài)”
設(shè)而不求巧解題
老年人睡眠少怎么辦
不同思路解答
用“同樣多”解題
越來(lái)越多老年人愛(ài)上網(wǎng)購(gòu)
海峽姐妹(2018年1期)2018-04-12 06:44:24
拓展思路 一詞多造
換個(gè)思路巧填數(shù)
主站蜘蛛池模板: 免费看a毛片| 在线日韩日本国产亚洲| 国产无码网站在线观看| 成人小视频网| 久久久久国产精品嫩草影院| 91亚洲精选| 91色爱欧美精品www| 亚洲三级色| 在线精品自拍| 色综合久久88| 强奷白丝美女在线观看| 99免费视频观看| 色综合天天视频在线观看| 亚洲日韩AV无码精品| 国产精品漂亮美女在线观看| 成人在线观看不卡| 欧美日韩成人在线观看| 亚洲欧美另类日本| 国产精品免费p区| 天堂在线www网亚洲| 日韩精品久久久久久久电影蜜臀| 在线观看网站国产| 亚洲无码视频喷水| 日韩国产一区二区三区无码| 黄色网址手机国内免费在线观看| 欧洲亚洲一区| 亚洲中文字幕97久久精品少妇| 国产丝袜啪啪| 天天躁狠狠躁| 欧美日韩国产综合视频在线观看| 欧美午夜在线观看| 香蕉eeww99国产在线观看| 亚洲国产中文在线二区三区免| 99精品免费在线| 97青草最新免费精品视频| 日本精品αv中文字幕| 91青青草视频| 中文字幕中文字字幕码一二区| 欧美日韩va| 欧美激情视频二区三区| 国产女人在线| 国产午夜福利亚洲第一| 农村乱人伦一区二区| 亚洲精品成人7777在线观看| 2021国产在线视频| 国产免费a级片| 一级毛片免费高清视频| 亚洲中字无码AV电影在线观看| 中国精品久久| 成人国产精品视频频| 成人在线观看一区| 国产激爽大片在线播放| 54pao国产成人免费视频| 久久精品女人天堂aaa| 日本色综合网| 日本国产一区在线观看| 国产小视频网站| 国产自在线播放| 亚洲免费三区| 欧美成a人片在线观看| 精品欧美一区二区三区久久久| 久996视频精品免费观看| 亚洲国产无码有码| 97视频在线观看免费视频| 国产精品男人的天堂| 一区二区三区四区精品视频 | 超清人妻系列无码专区| 国产综合精品一区二区| 亚洲男人在线天堂| 一级毛片免费播放视频| 日韩免费成人| 热久久国产| 色婷婷色丁香| 国产精品流白浆在线观看| 国产乱人免费视频| 在线a网站| 国产精品亚洲一区二区在线观看| 免费观看无遮挡www的小视频| 精品久久久无码专区中文字幕| 精品色综合| 毛片在线区| 欧美亚洲中文精品三区|