Recently, a French vlogger named “Laolu loves tea” brought his favorite Jingshan tea to Yulianji in Yuhang, East China’s Zhejiang Province. He randomly invited young strangers to exchange what was on their mind over a cup of tea. After some conversations, many issues such as job hunting, studying abroad, pressure to get married, and work troubles were found to be seriously troubling the young people.
In order to seek ways to relieve anxiety, Laolu took the envelopes containing the young people’s anxieties and went to a nursing home to seek answers. The elderly people provided solutions based on their own experiences.
Many netizens commented: “Using tea as a way to communicate is great, it promotes health and allows people to savor life.” Some netizens also expressed that although Laolu comes from France, he respects and understands Chinese culture very well. “He is doing something powerful, comforting souls.”
Laolu has been living in China for nearly 30 years. He describes his experience of living in China with one word — “home.”
He has spent more time in China than in his home country of France and has already become accustomed to life here.
Although his ancestors and other relatives have no connection with China, he has fallen in love with China, especially its tea culture.
(材料出自Global Times,有刪改)
1. How did Laolu deal with the anxieties collected from strangers?
A. Tell them the solutions directly.
B. Give them some solutions based on his own experience.
C. Turn to some elderly people in a nursing home.
D. Ask them to solve the anxieties by themselves.
2. Which is closest in meaning to the word “savor” in Paragraph 3?
A. Enjoy. B. Lead.
C. Kill D. Escape.
3. What can be inferred from the passage?
A. Young people have more trouble than old people.
B. Laolu enjoys living in China.
C. Laolu has fallen in love with China because of his relatives.
D. Laolu has spent 30 years in his home country.
4. Which of the following words can best describe Laolu?
A. Warm-hearted." " " B. Selfish.
C. Humorous." " " " " D. Strict.
1. C。解析:細節理解題。根據材料第二段中的“went to a nursing home to seek answers”“The elderly people provided solutions based on their own experiences”,我們可知Laolu去到養老社區尋求答案,那里的老人們會根據自己的經歷提供一些解決辦法。C選項中的“turn to sb.”意為“向某人求助”,與材料內容相符,故選C。
2. A。解析:詞義猜測題。畫線單詞所在句子的大意為“把茶作為溝通的橋梁是很棒的,它能促進健康并給人們的生活增添樂趣”,根據“great”和“promotes health”這兩個含有褒義的詞語,我們可知畫線單詞也應如此,故選A。
3. B。解析:推理判斷題。根據材料最后兩段中的“has already become accustomed to life here”和“he has fallen in love with China”,我們可知Laolu喜歡住在中國。材料中沒有提到A選項的內容,由材料最后一段可知C選項錯誤,由材料第四段和第五段可知D選項錯誤,故選B。
4. A。解析:推理判斷題。根據材料主題和前兩段所提到的“Laolu支起茶攤與陌生人交流心事,并通過到養老社區請教一些老人來尋求解決辦法”,我們可知他是個熱心腸,故選A。